Öğrenme

Öğrenme alanımızda, eğitim ve gelişim fırsatları sunuyoruz. Çeşitli etkinlikler ve atölyelerle bilgi dağarcığınızı genişletin.

Atölyeler

Çocuk ve yetişkin atölyeleri, Kundura Hafıza Arşivi’nin kaynaklık ettiği ülkenin en önemli endüstriyel miraslarından Sümerbank Deri ve Kundura Fabrikası’nın geçmiş, günümüz ve geleceğiyle bağlantı kurar.

‘Kundura’nın Hafızası: Bir Fabrikaya Sığan Dünya’ sergisinden ve Kundura Hafıza Arşiv’den ilham alır.

Katılımcılar, farklı tema ve kavramları Hafıza’nın çok katmanlı yapısında yer alan disiplinlerarası sahasında deneyimleyerek yeni ve özgün içeriklerle atölyeler gerçekleştirir. Üretim ve yaratıcılığa odaklanarak her kesimden katılımcının bu diyaloğu sürdürmesi hedeflenmektedir.

Kundura Hafıza Kültürel Mirası Koruma Derneği’nin Beykoz İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile imzaladığı protokol kapsamında geliştirilen program, toplumların dünyanın ortak kimliğini oluşturan yerel, geleneksel ve milli değerlerinin korunması, sürdürülmesi ve gelecek kuşaklara aktarılması için Kültürel Miras konusunda bir farkındalık ve bilinç yaratmayı hedefler.

Bu farkındalığı ve bilinci yaratmak için, öğrencilere eğitim vermenin veya müfredata bir seçmeli ders eklemenin ötesinde, öğrencilerle devamlı temas halinde bulunan öğretmenlere Kültürel Miras eğitimi verilmesi ve öğretmenlerin müfredat dersleri içerisinde Kültürel Miras konusunda bir bilinç yaratması hedeflenmektedir. Bu eğitim programı vasıtasıyla, Türkçe, Tarih, Sosyal Bilgiler, Görsel Sanatlar, Müzik gibi temel müfredat dersleri içerisinde Kültürel Miras konusunun işlenmesi hedeflenmektedir.

Söz konusu derslerin içeriklerine Kültürel Miras kolaylıkla entegre edilebilecek ve kültür varlıklarının anlaşılması, benimsenmesi noktasında söz konusu derslerde uyarlamalar yapılabilecektir. Bu uyarlamaların nasıl yapılabileceği ve öğrencilere somut veya soyut Kültürel Mirasların benimsetilmesinin, bu mirasların korunması ve sürdürülebilmesi için bireysel faaliyetlere öğrencilerin teşvik edilmesinin nasıl sağlanabileceğinin yöntemleri eğitimde tartışılacaktır.

Öğretmenlerin müfredat derslerinde öğrencilere Kültürel Mirasa dair nasıl uygulamalar yaptırabilecekleri, okul gezilerinde bir bilinç yaratabilmek için nelere dikkat edebilecekleri konularında yöntemler gösterilecektir.

Hafıza Konuşmaları

Hafıza Konuşmaları Son Dönem Osmanlı ve Erken Cumhuriyet dönemlerinin sanayileşme ve kurumsallaşma çalışmalarına, emek, iktisat ve kültürel tarihine günümüzden yeni bakış açıları getiren bir panel serisidir.

Kundura Hafıza Arşiv ve Araştırma Merkezi’nin Cumhuriyet’in 100. yıldönümü kutlamalarına ve Sümerbank’ın 90. yılına özel hazırlanan etkinlik seri, 1933 yılında kurulan ve Cumhuriyet tarihinin önemli simgelerinden birine dönüşen Sümerbank’ın mottolarından “Her Şeyi Daha İyi Başaracağız” sloganıyla yola çıkan seri, 19. Yüzyılın başlarından itibaren Türkiye’de yürütülen sanayileşme çalışmalarını, Cumhuriyet’in ilk yıllarında yürütülen kurumsallaşma ve fabrikalaşma faaliyetlerine, emek tarihi, iktisat tarihi, kültürel tarih gibi başlıklara odaklanıyor.