Arşiv & Araştırma

Kundura Hafıza Arşiv ve Araştırma Merkezi, ana koleksiyonu Beykoz Deri ve Kundura Fabrikası başta olmak üzere, Sümerbank ve Etibank’a bağlı diğer fabrikalarına ait ve Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerinin sanayi tarihine odaklanan farklı alt koleksiyonlarını kapsıyor.

Kundura Hafıza, Beykoz Deri ve Kundura Fabrikası’nın kültürel mirasını korumaya yönelik çalışmalar geliştirmeyi ve farklı disiplinlere de yeni alanlar yaratmayı amaçlayan arşiv sergi, atölye, akademik ve sanatsal çalışmalar için zengin bir kaynak sunuyor.

 

Arşiv Kullanım Koşulları

 

Kütüphane Kullanım Koşulları

Sümerbank Koleksiyonu

Sümerbank’a bağlı çeşitli fabrikaların endüstri, üretim ve sosyal yaşamına dair fotoğraf ve kartpostalların yanı sıra dergi, gazete, kitap gibi basılı yayınlar ve defter, mimari çizim, makine çizimi, harita, ürün kataloğu, yazışmalar, raporlar, faturalar ve diğer dokümanlar, porselen tabak ve çanaklar ile pijama gibi tekstil ürünlerinden oluşur.

Sümerbank Nazilli Basma Fabrikası’nda 23 Nisan kutlaması, 1938.

Sümerbank Beykoz Deri ve Kundura Fabrikası’nda Yeni Kundura Binası’nın inşaat çalışmaları, Temmuz 1961.

Sözlü Tarih Koleksiyonu

2015 yılında Tarih Vakfı işbirliğiyle başlatılan ve 2017 yılından günümüze kadar kendi bünyesinde çalışmalarına devam eden Kundura Hafıza Arşiv ve Araştırma Merkezi, sözlü tarih yöntemiyle bugüne kadar 200’ü aşkın fabrika işçisi ve aileleriyle görüşmeler gerçekleştirdi.

Koleksiyon, sözlü tarih video kayıtlarının yanı sıra bu çalışma kapsamında bağışlanan ve 19. yüzyılın başlarından 2000’li yıllara uzanan 5.000’e yakın fotoğraf, doküman ve objeyi içeriyor.

Sac Ambarı Koleksiyonu

Fabrikanın Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerinde kullanılan üretim ve sosyal yaşam alanlarına ait yaklaşık 4.000’e yakın objeden (deri işleme ve üretim makinesi, buhar makinesi, dikiş makinesi, daktilo, el aletleri, laboratuvar ve sağlık malzemesi, kundura vb.) oluşur.

Etibank Koleksiyonu

Türkiye’de rezervleri tespit edilen maden yataklarının işletilmesi için kurulan Etibank’a ait olan ve 1920’lerden 1980’lere uzanan bir dönemi kapsayan yaklaşık 2.000 fotoğraf ve belgeden oluşur. Etibank’a bağlı diğer fabrikaların koleksiyonlarını da içerir.

Kamusal Programlar

Hafıza Konuşmaları

“Hafıza Konuşmaları” Geç Osmanlı ve Erken Cumhuriyet dönemlerinin sanayileşme ve kurumsallaşma çalışmalarının yanı sıra emek, iktisat ve kültürel tarihine günümüzden yeni bakış açıları getiren bir panel dizisi.

Kundura Hafıza Arşiv ve Araştırma Merkezi’nin Cumhuriyet’in 100. yıldönümü kutlamalarına ve Sümerbank’ın 90. yılına özel olarak hazırladığı etkinlik, 1933 yılında kurulan ve Cumhuriyet tarihinin önemli simgelerinden birine dönüşen Sümerbank’ın “Her Şeyi Daha İyi Başaracağız” sloganından yola çıkıyor. 19. yüzyılın başlarından itibaren gerçekleştirilen sanayileşme çalışmalarını ve Cumhuriyet’in ilk yıllarında yürütülen kurumsallaşma ve fabrikalaşma faaliyetlerine odaklanıyor.

28.10.2023, 16.00

Sümerbank: 90 Yıl Emeğin İzinde

Konuşmacılar: Dr. Hakan Koçak, Doç. Dr. Murat Koraltürk, Aslı Odman

23.02.2024, üç oturum

Konuşmacılar: Prof. Dr. Aslıhan Aykaç, Prof. Dr. Gülhan Balsoy, Doç. Dr. Yusuf Doğan Çetinkaya, Dr. Tuba Demirci, Dr. Asena Günal, Dr. Pınar Karababa, Doç. Dr. Gül Köksal, Prof. Dr. Arzu Öztürkmen, Prof. Dr. İlhan Tekeli, Dr. Yaşar Tolga, Prof. Dr. Serkan Tuna, Prof. Dr. Hakan Yılmaz

Moderatörler: Dr. Asena Günal, Prof. Dr. Arzu Öztürkmen, Prof. Dr. Hakan Yılmaz