Arşiv & Araştırma

Kundura Hafıza Arşiv ve Araştırma, ana koleksiyonu başta Beykoz Deri ve Kundura Fabrikası olmak üzere, Sümerbank ve Etibank’a bağlı diğer fabrikalar kapsamında Osmanlı ve Cumhuriyet dönemleri endüstri/sanayi tarihine odaklanan çeşitli alt koleksiyonlardan oluşmaktadır.

Fabrika’nın kültürel mirasını korumaya yönelik çalışmalar üretmeyi ve farklı disiplinlerin de yer aldığı yeni alanlar yaratmayı amaçlayan arşiv; sergi, atölye, akademik ve sanatsal çalışmalar için zengin bir kaynak oluşturmaktadır.

Sümerbank Koleksiyonu;

Sümerbank’a bağlı çeşitli fabrikaların endüstri, üretim ve sosyal yaşamına ilişkin fotoğraf, kartpostalların yanı sıra dergi, gazete, kitap gibi basılı yayınlar ve defter, mimari çizim, makine çizim, harita, ürün kataloğu, yazışmalar, raporlar, faturalar ve diğer dokümanlardan oluşur.

Sümerbank Nazilli Basma Fabrikası’nda 23 Nisan Kutlaması, 1938.

Sümerbank Beykoz Deri ve Kundura Fabrikası’nda, Yeni Kundura Binası’nın İnşaat Çalışmaları, Temmuz 1961.

Sözlü Tarih Koleksiyonu;

2015 yılında Tarih Vakfı işbirliğiyle başlatılan ve günümüzde Kundura Hafıza Arşiv ve Araştırma Merkezi tarafından yürütülen Sözlü Tarih Projesi’nde günümüze kadar 200’ü aşkın Fabrika işçisi ve aileleri ile görüşme gerçekleştirildi.

Koleksiyon, sözlü tarih video kayıtları ve bu çalışma kapsamında bağışlanan 19. yüzyılın ilk yıllarından 2000’lere uzanan 5 bine yakın fotoğraf, doküman ve obje koleksiyonunu içerir.

Sac Ambarı Koleksiyonu; Fabrika’nın Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerinde kullanılan üretim ve sosyal yaşam alanlarına ait yaklaşık 4 bine yakın objeyi (Deri işleme ve üretim makinesi, buhar makinesi, dikiş makinesi, daktilo, el aletleri, laboratuvar ve sağlık malzemesi, kundura vd.) muhafaza etmektedir.

Sac Ambarı Koleksiyonu;

Fabrika’nın Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerinde kullanılan üretim ve sosyal yaşam alanlarına ait yaklaşık 4 bine yakın objeyi (Deri işleme ve üretim makinesi, buhar makinesi, dikiş makinesi, daktilo, el aletleri, laboratuvar ve sağlık malzemesi, kundura vd.) muhafaza etmektedir.

Etibank Koleksiyonu;

Türkiye’de rezervleri tespit edilen maden yataklarının işletilmesi için kurulan Etibank’a ait 1920’lerden 1980’lere uzanan bir dönemi kapsayan yaklaşık 2 binfotoğraf ve belgeyi bir araya getirir. Ayrıca Etibank’a bağlı diğer fabrikaların da koleksiyonunu barındırır.