Her dönemin ilk haftalarında, yılda iki defa düzenlenen eğitim programı, toplumların ve dünyanın ortak kimliğini oluşturan yerel, geleneksel ve milli değerlerinin korunması, sürdürülmesi ve gelecek kuşaklara aktarılması için Kültürel Miras konusunda bir farkındalık ve bilinç yaratmayı hedefler. Bu farkındalığı ve bilinci yaratmak için, öğrencilere eğitim vermenin veya müfredata bir seçmeli ders eklemenin ötesinde, öğrencilerle devamlı temas halinde bulunan öğretmenlere Kültürel Miras eğitimi verilmesi ve öğretmenlerin müfredat dersleri içerisinde Kültürel Miras konusunda bir bilinç yaratması hedeflenmektedir.Bu eğitim programı vasıtasıyla, Türkçe, Tarih, Sosyal Bilgiler, Görsel Sanatlar, Müzik gibi temel müfredat dersleri içerisinde Kültürel Miras konusunun işlenmesi hedeflenmektedir. Söz konusu derslerin içeriklerine Kültürel Miras kolaylıkla entegre edilebilecek ve kültür varlıklarının anlaşılması, benimsenmesi noktasında söz konusu derslerde uyarlamalar yapılabilecektir. Bu uyarlamaların nasıl yapılabileceği ve öğrencilere somut veya somut olmayanKültürel Mirasların benimsetilmesinin, bu mirasların korunması ve sürdürülebilmesi için bireysel faaliyetlere öğrencilerin teşvik edilmesinin nasıl sağlanabileceğinin yöntemleri eğitimde tartışılmaktadır. Öğretmenlerin müfredat derslerinde öğrencilere Kültürel Mirasa dair nasıl uygulamalar yaptırabilecekleri, okul gezilerinde bir bilinç yaratabilmek için nelere dikkat edebilecekleri konularında yöntemler gösterilmektedir.
Derneğin çalışma alanı özelde Beykoz Kundura ve Beykoz’un, genelde ise Türkiye’nin somut ve soyut Kültürel Mirası’nın korunması ve sürdürülmesi için kendi imkânlarıyla veya ulusal ve uluslararası işbirlikleri ile çalışmaktır.
Kundura Hafıza Arşiv ve Araştırma Merkezi’nin yürüttüğü tüm projeler Dernek çatısı altında yapılmakta, bunun yanı sıra birçok sosyal sorumluluk projesi de yine Dernek’in çalışmaları kapsamında yürütülmektedir.
Dernek bu çalışmaları yaparken eğitimi önceler ve korumanın ilk adımı olan “koruma bilincinin” oluşturulmasına katkı sağlar. Bu amaçla, Millî Eğitim Bakanlığı ile imzalanan protokoller çerçevesinde ilk okuldan liseye, öğrencilere ücretsiz sergi turları, müzecilik ve kültürel miras üzerine atölyeler düzenler. Öğretmenlerde Kültürel Miras bilincini oluşturmak ve müfredatı dersleri içerisinde Kültürel Miras bilincini öğrencilere aktarabilmeleri için eğitimler verir.
Üniversitelerle ortak atölyeler ve çalışma grupları düzenler ve üniversite öğrencilerinden gönüllüler ile Gönüllü Çalışma Programı düzenler. Verdiği eğitimleri yayınlarıyla destekleyerek daha geniş kitlelere ulaşmasını sağlar.
Kundura Hafıza Kültürel Mirası Koruma Derneği, her yıl belli bir sayıda üniversite öğrencisine burs yardımında bulunur. Arkeolojik kazıları ve restorasyon çalışmalarını destekler ve her yıl onarıma ve ekipmana ihtiyaç duyan belli sayıdaki Milli Eğitim okuluna yardımda bulunur.
Kültürel Miras Eğitici Eğitimi
Anadolu’da Kültürel Miras Eğitimleri
Kültürel Miras Eğitici Eğitimi’nin etki ağını genişletmek amacıyla tasarlanan bu programda Anadolu’nun farklı şehirlerinden öğretmenler ile bir araya gelinerek Kültürel Miras Eğitici Eğitimi düzenlenir.
Nesiller Arası Hafıza Aktarım Çalışmaları
İki farklı kuşağı bir araya getiren program, unutulmaya yüz tutan sanat, zanaat, uygulama ve adetleri sözlü tarih yöntemiyle kayıt altına alarak, kitap, kolaj, sanat eseri gibi farklı tekniklerle yeni kuşaklara aktarmayı hedefler. Farklı yaş gruplarından çocuklar, emekliler ile bir araya gelerek onların, anılarını, geçmişe dair hatırladıklarını, yaptıkları işleri, geçmişteki sosyal ve kültürel yaşamlarını, hafızalarında kalan duyguları derleyerek, çocuklar ve emekliler, bu anlatılar üzerinden ortak kitap, kolaj veya sanat eserlerini tasarlayarak bu anlatıları geleceğe taşıyacak çalışmaları tasarlarlar.
Sözlü Tarih Atölyeleri
Kundura Hafıza’nın da çıkış noktası olan bireysel hafıza ile sosyal ve kolektif hafıza arasındaki bağlantılar üzerine odaklanan eğitim, öğretmenler, yüksek lisans ve doktora öğrencileri gibi farklı uzmanlık alanlarından katılımcıların çalışma alanlarına göre tasarlanmaktadır. Bir tarihsel yöntem olarak başlayan Sözlü Tarih çalışmaları, günümüzde tarih disiplininin yanı sıra, folklor, antropoloji, sosyoloji, edebiyat ve siyaset bilimi gibi pek çok bilim dalının sıklıkla başvurduğu bir yöntem ve yaklaşımdır. Programda sözlü tarihin bir disiplin olarak doğuşunun tarihçesi ve kapsamı üzerinde durulduktan sonra, sözlü tarih çalışmalarının hangi çerçevede yapıldığı, yöntemi ve bilimsel bir veri olarak güvenilirliği, Türkiye’de yapılan farklı mecralardaki sözlü tarih çalışmaları gibi başlıklar tartışılmaktadır.
Endüstri Mirası Uzman Rehberlik Eğitim Programı
Üniversitesitelerin Turizm Otelcilik ve Rehberlik bölümü öğrencileri için düzenlenen eğitim programı gelecekte profesyonel olarak Turizm sektöründe yer alacak ve rehberlik yapacak öğrencilerde Endüstri Mirası ve geleceğe taşınması ile ilgili bilinç yaratmayı, Endüstri Mirası konusunda uzmanlaşmayı, Türkiye’nin Endüstri Mirası’nın korunması, geleceğe taşınması ve tanıtılması konularında yapılabilecekler hakkında geleceğin profesyonellerinde bilinç yaratmayı hedeflemektedir.
Kayalıpınar (Samuha) Kazısı
Kundura Hafıza Kültürel Mirası Koruma Derneği, ülkemizin kültürel değerlerini korumaya yönelik projeleri desteklemektedir. Bunlardan biri olan Sivas İli, Yıldızeli İlçesi, Kayalıpınar Köyü sınırları içinde bulunan Kayalıpınar (Samuha) Kazısı, 2021 yılından itibaren Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Çiğdem Maner başkanlığında yürütülmektedir. Sivas’ta Sarissa Hitit kentinden sonra açığa çıkarılan ikinci Hitit kenti olan Kayalıpınar Örenyeri (Samuha Hitit Kenti) Anadolu’da Asurca ve Hititçe yazılı tablet veren beş merkezden biridir. Başkenti Hattuşa Boğazköy olan Hititler Samuha’ya Kızılırmak üzerinden ulaşarak yazlık işlerinde merkez olarak kullanmışlardır.
Beykoz Kundura Sinema-Sahne Restorasyon Projesi
Kundura Sinema ve Sahne, Beykoz Kundura’nın kültür sanat kimliğinin kalbi niteliğindeki Kazan Dairesi’nin restorasyonuyla gösterim hayatına başladı. Rus Kazanı olarak adlandırılan mekânda tarihi bir fırın bulunuyordu. Bu fırının deposu olarak kullanılan yer şimdilerde sinema salonu; fırının olduğu yer ise fuaye ve yeme içme alanı olarak hizmet veriyor. Binanın aslı korunarak yapılan restorasyon çalışmalarının neticesinde son teknolojiye sahip ekipmanlarla donatılmış; Christie marka Dijital Sinema Projeksiyonu, Spectral sinema perdesi ve Luis Wassman ses sistemi ile kendine has donanımlı bir sinema salonu yaratıldı. Kundura Sinema ve Sahne, 27 Ekim 2018 tarihinde Unesco Görsel-İşitsel Miras Günü kapsamında ilk kapalı özel gösterimlerle kapılarını açtı.
Disiplinlerarası Çocuk Atölyeleri
Çocuk atölyeleri, ‘Kundura’nın Hafızası: Bir Fabrikaya Sığan Dünya’ sergisinden ve Kundura Hafıza Arşiv’den ilham alır. Katılımcılar, farklı tema ve kavramları Hafıza’nın çok katmanlı yapısında yer alan disiplinlerarası sahasında deneyimleyerek yeni ve özgün içeriklerle atölyeler gerçekleştirir. Üretim ve yaratıcılığa odaklanarak her kesimden katılımcının bu diyaloğu sürdürmesi hedeflenmektedir.
Kültürel Miras Yaz Okulu
14 – 17 yaş arası çocuklar için tasarlanan 6 günlük yaz okulunda, interaktif dersler, uygulamalı atölyeler ve kendi yaratıcılıkları ile tasarlayacakları çalışmalar ile çocukların somut ve somut olmayan kültür miraslarını anlamaları, içselleştirmeleri, korumaları ve geleceğe taşımaları için bir alan açılması hedeflenmektedir. Tarih, Edebiyat, Arkeoloji, Şehircilik, Mimari, İklim Bilimleri gibi birçok disiplin üzerinden somut ve somut olmayan kültür mirasının inceleneceği eğitimleri, alanının uzmanı akademisyenler ve eğitimciler tarafından yürütmektedir.
Her gün farklı bir disiplin üzerinden kültür mirası ele alan eğitim programında katılımcılar, Arkeoloji, Mimari, Tarih, Peyzaj ve Edebiyat gibi disiplinlerin genel teorik çerçevesini öğrendikten sonra, düzenlenen atölyelerde öğrendikleri teorileri pratikte de uygulama imkanları bulmaktadırlar. Her günün sonunda ise kazandıkları teorik ve pratik bilgi ve becerilerin neticesinde yaratıcılıkları ile kendi tasarımlarını gerçekleştirirler.
6 günlük eğitim programının, tüm eğitim ve atölyelerini tamamlayan öğrencilere Kundura Hafıza Kültürel Mirası Koruma Derneği tarafından “Katılım Belgesi” verilir ve Katılım Belgesi’ni almaya hak kazanan öğrenciler Kundura Hafıza’nın “Kültür Mirası Elçisi” olurlar. Bu öğrenciler ile eğitim ve öğretim döneminde de çalışmalar yapılarak yaz kampı boyunca kazandıkları bilgi ve becerileri, deneyim ve gözlemlerini kendi okullarında ve diğer ilkokullarda akranlarına da aktarır ve eğitimin etki alanı devamlı genişletilerek sürdürürler.
Kurum ve Sektör Tarihi Çalışmaları
Kurum arşivi tutmak, düzenlemek, geleceğe aktarmak ve kurum tarihi konusunda detaylı inceleme ve araştırmalar yaparak kurumsal hafızayı kitap, belgesel gibi kalıcı eserlere dönüştürmek konusunda uzmanlaşan Kundura Hafıza Arşiv ve araştırma Merkezi, farklı kurumlarla da iş birlikleri kurarak Kurumsal Arşiv Çalışmaları ve Kurum Tarihi Yazımı konularında da danışmanlık vermektedir.
Kültürel Miras Koruma Eğitimleri
Kültürel Miras konusuna odaklanan ve uzmanlaşan Kundura Hafıza Arşiv ve Araştırma Merkezi, Somut Miras, Somut Olmayan Miras, Endüstri Mirası, Doğal Miras, Görsel İşitsel Miras gibi Kültürel Miras’ın farklı alt başlıkları üzerine bilimsel çalışmalar yürütmektedir. Kurumların ihtiyaçları doğrultusunda, Kültürel Miras alanında farklı eğitim paketleri hazırlanarak kurumlara özel eğitimler de düzenlenmektedir.
Amatör Arşivcilik Atölyesi
Kundura Hafıza Arşiv ve Araştırma’nın kaynaklık ettiği arşiv atölyesinde; arşiv ve arşivcilik üzerine tartışıldıktan sonra, bir arşiv nasıl oluşturulur tüm katılımcılar ile beraber deneyimlenir. Çeşitli arşiv belgeleri araştırılıp, kataloglanır ve en son katılımcıların yanlarında getirdiği aile arşivleri atölye boyunca edindiği bilgiler neticesinde arşivlemeleri ve korunma çalışmaları yapılır. Kundura Hafıza Koleksiyonu’nda bulunan Sümerbank, Sözlü Tarih, Sac Ambarı ve Etibank koleksiyonlarına ait fotoğraf, doküman ve obje üzerinden hazırlanan atölyede, kendi kişisel arşiv materyallerimiz üzerinden yaratıcı arşivimizi inşa etmemize imkan tanınır.
Analog Fotoğraf ve Film Atölyesi
Fotoğraf duayenlerinin vaz geçemediği analog tekniğinin öğrenildiği atölyede,fotoğraf bilgi ve becerileri geliştirilerek çektiğiniz fotoğrafların nasıl yıkanılacağı Kundura Hafıza Arşiv ve Araştırma Merkezi bünyesinde bulunan karanlık odada uygulamalı olarak gösterilerek Analog Fotoğrafçılığın tüm detaylarının deneyimlenmesine olanak sağlanır.
Deri Tasarım Atölyesi
200 yıllık bir Deri Fabrikası geçmişi olan Beykoz Kundura’da bulunan ‘Kundura’nın Hafızası: Bir Fabrikaya Sığan Dünya’ sergisinde yer alan Sümerbank’ın eski deri cüzdanlarından ilhamla kendi deri cüzdanlarımızı tasarlayıp üretebileceğimiz ve üretim tekniklerini öğrenebileceğimiz, geçmiş tasarımlarla kendi yaratıcılığımızı birleştirebileceğimiz bir deneyim sunar.