Dernek

Kundura Hafıza, 2021 yılı Şubat ayında Beykoz Kundura’nın kültürel mirasını bir araya getirmek, korumak ve gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla kuruldu. 

Dernek; özelde Beykoz Kundura’nın ve Beykoz’un, genelde ise Türkiye’nin somut ve soyut kültürel mirasını belgelemek, korumak ve yaşatmak için çalışmalar yürütür. Kendi kaynaklarıyla ya da ulusal ve uluslararası iş birlikleriyle geliştirdiği projeler aracılığıyla, kültürel mirasın sürdürülebilirliğine katkı sunmayı hedefler.

Kundura Hafıza Arşiv ve Araştırma Merkezi’nin tüm projeleri, Kundura Hafıza Kültürel Mirası Koruma Derneği çatısı altında hayata geçiriliyor. Aynı zamanda, birçok sosyal sorumluluk projesi de dernek bünyesinde yürütülüyor. 

Dernek, çalışmalarında eğitimi önceliklendiriyor; korumanın ilk adımı olan koruma bilincinin yaygınlaştırılmasına katkı sağlamayı amaçlıyor. Bu doğrultuda, Millî Eğitim Bakanlığı ile yapılan protokoller kapsamında ilkokuldan liseye kadar öğrenciler için ücretsiz sergi turları ile müzecilik ve kültürel miras odaklı atölyeler düzenleniyor. 

Öğretmenlere yönelik verilen eğitimlerle kültürel miras konusunun müfredata entegre edilmesi desteklenirken, üniversitelerle ortak yürütülen atölyeler ve çalışma gruplarıyla da akademik düzeyde iş birlikleri kuruluyor. Üniversite öğrencilerine yönelik Gönüllü Çalışma Programı ile gençlerin sürece aktif katılımı teşvik ediliyor. Tüm bu eğitim faaliyetleri yayınlarla da desteklenerek daha geniş kitlelere ulaşılması hedefleniyor. 

Dernek ayrıca her yıl belirli sayıda üniversite öğrencisine burs sağlıyor; Millî Eğitim Bakanlığı aracılığıyla çeşitli okullara onarım ve ekipman desteği veriyor. Bunun yanı sıra, arkeolojik kazılar ve restorasyon çalışmaları da derneğin destek alanları arasında yer alıyor. 

Kundura Hafıza Kültürel Mirası Koruma Derneği Tüzüğü’nün 5. maddesi gereğince, derneğe üyelik yalnızca kurucu üyelerin önerisiyle mümkündür.