REMOTE İSTANBUL

Şehri sahneye, seyirciyi oyuncuya dönüştüren ve dünyada 50’den fazla şehrinde sahnelenen “Remote X” projesinin İstanbul uyarlaması olan Remote İstanbul, Kundura Sahne'nin evsahipliğinde Türkiye’de.
Katılımcıların kulaklıklarla oyuna dahil olduğu Remote İstanbul, bir yapay zekanın arkadaşlığı ve rehberliğinde İstanbul’un sokaklarında şaşırtıcı bir tura çıkarıyor. Şehir ile kurduğumuz ilişkiyi sorgulamaya ve yapay zeka eşliğinde davranışlarımızı gözlemlemeye davet eden performans, içinde yaşadığımız şehre dokusuyla, sesiyle ve renkleriyle yeniden ve yeni gözlerle bakma şansı sunuyor.

Kundura Sahne ile Lita YapımEvi ortak yapımı olan ve Avrupa’nın önde gelen sanat kolektiflerinden Rimini Protokoll işbirliğinde hayata geçen performans, İstanbul’da ilk kez 2019 yılında seyirciyle buluştu.

Tiyatronun sınırlarını teknolojiyle genişleten projeleriyle sayısız ödül kazanmış Alman sanatçı kolektifi Rimini Protokoll’ün kurucularından Stefan Kaegi’nin tasarladığı ve yazdığı “Remote X”in İstanbul uyarlamasını Jörg Karrenbauer yazıp yönetiyor. İlk kez 2013’te Berlin’de sahnelenen “Remote X”, bugüne kadar Londra, Paris, Lizbon, Milano, Madrid, Kopenhag, New York, Los Angeles, Miami, Buenos Aires, Santiago, Moskova, St. Petersburg, Kiev, Tahran, Hong Kong, Şangay, Abu Dabi dahil olmak üzere 50’nin üzerinde farklı şehirde izleyiciyle buluştu.

2022’nin Eylül ayında üçüncüsü yapılacak Remote İstanbul ile ilgili güncel bilgiler çok yakında burada…

Rimini Protokoll: Alman tiyatro kolektifi Rimini Protokoll, 2000 yılında Helgard Haug, Stefan Kaegi ve Daniel Wetzel tarafından kuruldu. Projelerinde gerçekliğe yeni bir bakış açısı katabilmek için tiyatronun anlamını genişleten ekip, tiyatro çalışmalarının ötesinde bilgi ve becerilerine sahip uzmanlarla birlikte sahne çalışmaları, performans yerleştirmeleri ve ses oyunlarını geliştiriyor. Sosyal yapıları tiyatro formatına adapte etmeyi seven ve çalışmalarının çoğunda interaktif etkileşim ve eğlenceli bir teknoloji kullanan Rimini Protokoll, gerçeğe dair yeni perspektifler yaratmak adına ürettiği her eseri ile tiyatronun sınırlarını zorlamaya devam ediyor. rimini-protokoll.de

 

REMOTE İSTANBUL
(KAEGI / KARRENBAUER)

Proje Tasarımı, Yazar ve Yönetmen: Stefan Kaegi
Remote İstanbul Mekan keşfi, Yazarı ve Yönetmeni: Jörg Karrenbauer
Proje Ses Tasarımı: Nikolas Neecke
Remote İstanbul Ses Tasarımı:  Ilona Marti, Peter Breitenbach
Dramaturji: Aljoscha Begrich
Yapım Yönetimi: Epona Hamdan, Monica Ferrari

“Remote X” bir Rimini Aparat yapımıdır.

HAU Hebbel am Ufer Berlin, Portekiz Goethe Enstitüsü ve Teatro Maria Matos, Festival Theaterformen Hannover/Braunschweig, Festival d'Avignon, Zürcher Theater Spektakel ve Kaserne Basel işbirliği içinde yürütülmektedir.

Capital Cultural Fund Berlin, Swiss Arts Council Pro Helvetia ve Fachausschuss Tanz und Theater Kanton Basel-Stadt tarafından desteklenmektedir. House on Fire üyesi bir ortak yapım olarak da Avrupa Birliği Kültür Programı tarafından desteklenmektedir.

Remote İstanbul Uygulama Yapım Ekibi
Remote İstanbul yerel prodüksiyonu Kundura Sahne ve Lita YapımEvi işbirliğinde yapılmıştır.

Genel Sanat Yönetmeni: S. Buse Yıldırım

2021 SEZONU

2022 SEZONU

Yapım Amiri: Cem Eskier
Yapım Asistanı: Doğa Cinel, Elif Engin
Operasyon Asistanları: Güray Doğru, Can Kılınç, Sait Yamaner, Ali Olcay Aracı, Oğuzhan Kurt
İletişim & İş Geliştirme Yönetici: Birgül Açar
Basın İlişkileri: ZU PR

Teşekkürler: T.C. İstanbul Valiliği, Kadıköy Kaymakamlığı, İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Kadıköy Belediyesi, İstanbul Metro A.Ş., Yıldırım Holding, Av. Ali Yüksel Özmen, Kerem Şahin, Tepe Nautilius, Yağmur Karabacak

 

REVERT

Kundura Sahne’nin ilk yerli yapımı da olan REVERT, ilk kez 1 Ekim 2021 tarihinde seyirciyle buluştu. Sahnenin açılışını da yapan bu özgün proje; dans sanatçısı, koreograf ve akademisyen Tuğçe Tuna tarafından Kundura Sahne’ye özel tasarlandı ve sahnelendi. 

İnsan bedeninin ilkelliğine, zekâsına ve zamansızlığına odaklanan disiplinlerarası bir dans projesi olan REVERT, beden aracılığıyla yolculuğa, arayışlara ve gerçek ile sürreal arasındaki ince köprüye odaklanıyordu. Tuğçe Tuna’nın gördüğü bir rüyadan açığa çıkan eser, “Eklentilerden arınmak ve başlangıç yapısına, ilkel ve kök olana dönmek” anlamları taşıyan ‘Revert’ kelimesinden hareketle yola çıktı ve bütünsel yaklaşımla pandemi sürecinde üretildi.

REVERT

Konsept, koreografi, videografi: Tuğçe Ulugün Tuna

Yapım: Kundura Sahne
Ses Tasarımı: Metin Kalaç, Tuğçe Ulugün Tuna eşliğinde
Işık Tasarımı: Utku Kara, Tuğçe Ulugün Tuna eşliğinde
Dansçılar: Aybike İpekçi, Diren Ezgi Yıldızkan, Ekin Ançel, Ezgi Yaren Karademir, Furkan Yılmaz, Gizem Seçkin, Hilal Sibel Pekel, Umut Özdaloğlu, Yoseob Kim

Kundura Cinema Celebrates the 50th Anniversary of Moon Landing

Kundura Sinema'dan Ay'a Yolculuk

Kundura Sinema'da Wim Wenders Seçkisi