Farklı metodolojilerin ve perspektiflerin iç içe geçtiği, fikirleri ve yaratıcı unsurları kullanarak deneyler yaptığımız Kundura Lab’in yeni laboratuvarı Kundura DocLab, sinema veya tiyatro yönetmeni belgeselcilere özel hazırlanan bir proje ve kapasite geliştirme platformudur. 

Kurmaca dışı hikâye anlatımında sanatsal işbirliği ve metodolojiler geliştirmek amacıyla, film ve tiyatro pratiğini bir araştırma sürecinde bir araya getiren Kundura DocLab; belgesel pratiği yapan, metodolojileri derinlemesine geliştirmek ve deneyimini artırmak isteyen, araştırma odaklı çalışan tüm film ve tiyatro yönetmenlerine açık bir platformdur.

Sinema ve tiyatro arasında güçlü bir bağ olduğuna inanıyoruz ve yaratım süreci ile hikâye anlatım biçimlerinde benzeşen unsurları, örtüşen yenilikçi yönleri keşfederek bu iki disiplin arasında bir köprü kurmayı hedefliyoruz. Kundura DocLab, belgesel yaratıcılarının eşitlikçi sanatsal paylaşımlar içinde ve ortak süreçlerde kendilerini zenginleştirip besleyebilecekleri bir yapı inşa ediyor. Hikâye anlatımının özünü keşfederek sorguluyor, bugünün tanımlarını tartışıyor ve yeni yaklaşımlar yaratmanın mümkünlüğünde ‘başka bir dünya’nın yollarını arıyor.

Ne Zaman?

Kundura DocLab, 8-14 Mayıs 2023 tarihleri arasında Beykoz Kundura’da düzenlenecektir. 

Kundura DocLab’in tarihleri aşağıdaki gibi belirlenmiştir.  
Son Başvuru Tarihi: 22 Şubat 2023 Saat 18.00 (Türkiye) (Uzatılmış son başvuru tarihidir, değişiklik yapılmayacaktır.)
Seçilen Projelerin Duyurulması: 7 Mart 2023
Ön Hazırlık Buluşması: 19 Nisan 2023
Atölye: 8-14 Mayıs 2023

 

Neler Sunuyor?

Kundura DocLab, belgesel sinema ve belgesel tiyatro arasında yaratıcı ve ortaklaşa bir alan oluşturmak için Mayıs 2023’te İstanbul’da bir haftalık kapasite geliştirme programı sunar.

Bir hafta boyunca, çağdaş ve disiplinlerarası bir yaklaşımla ortak araştırmalar yapacak ve sanatsal üretim bakımından nitelikli bir ekosistem inşa etmek üzere bir paylaşım imkânı sunacağız.

Kudos 🌟

Kundura DocLab’de katılımcılara sağlanacak diğer olanaklar şöyledir: 

Ortak Yapım: Beykoz Kundura ve Lita House of Production tarafından yılda bir kez ilan edilen ortak yapım açık çağrıları için öncelik hakkı. 
Mentorluk: DocLab 2023 haftasından sonraki bir yıl içinde kullanılabilecek iki çevrim içi mentorluk oturumu hakkı.
Misafir Sanatçı: Beykoz Kundura’da bir yıl içinde kullanabilecekleri bir haftalık konaklama hakkı. (Tarihlerin önceden bildirilmesi şartıyla.)

Kimler Başvurabilir?

Kundura DocLab; belgesel pratiği yapan, metodolojileri derinlemesine geliştirmek ve deneyimini artırmak isteyen, araştırma odaklı çalışan 28 yaş ve üzeri tüm film ve tiyatro yönetmenlerine açık bir platformdur.
Kundura DocLab’e başvuran yönetmenlerin aşağıdaki esaslara uygun olması gerekmektedir: 

  • Sinema için; 1 uzun ve/ya orta metraj belgesel filmi ya da uluslararası bir festival programında yer almış en az 2 kısa metraj belgesel filminin olması gerekmektedir. Öğrenci filmleri kabul edilmeyecektir.
  • Tiyatro için; ulusal ve/ya uluslararası festivalde sergilenmiş en az bir özgün oyun ve/ya projesinin olması gerekmektedir. 

Tüm program İngilizce gerçekleşeceği için, katılacak yönetmenlerin orta üstü ve ileri düzey İngilizce bilgisine sahip olmaları beklenmektedir.

Kundura DocLab’in başvuruya açık ülkeleri şöyledir: Afganistan, Arnavutluk, Azerbaycan, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Ermenistan, Filistin, Gürcistan, Hırvatistan, Irak, İran, İsrail, Karadağ, Katar, Kıbrıs, Kosova, Kuveyt, Kuzey Makedonya, Lübnan, Mısır, Moldova, Romanya, Rusya, Sırbistan, Suriye, Suudi Arabistan, Türkiye, Ukrayna, Umman, Ürdün, Yemen, Yunanistan.

Güçlü bir estetik yaklaşımın yanı sıra araştırma konusunda ilgi ve becerilerini açıkça ifade edebilen katılımcıları seçmeyi önemsiyoruz. Katılımcılarımızın kendilerini geliştirmeye daima açık olmalarını ve yaratıcı pratiklerinde analitik, eleştirel becerilerini geliştirmeyi hedeflemelerini arzu ediyoruz.

Katılımcıları hem atölye sürecinde hem de devamında aktif bir üretime tabi tutacak, kapsamlı bir deneyimle tasarlanan Kundura DocLab programı, dramaturg Aljoscha Begrich ve yaratıcı sinema yapımcısı Bruni Burres’in danışmanlığında hazırlandı. Proje ve kapasite geliştirme programlarının yanı sıra, uluslararası işbirlikleri kurma imkânı da sunacak Kundura DocLab’de ayrıca; seyirciye açık gösterimler, atölye çalışmaları, sanatçı konuşmaları ve ustalık sınıfları gerçekleşecek.
Kundura DocLab konaklama (her şey dahil), atölye eğitimi ve biletli etkinliklere giriş sağlar. Seyahat masrafları katılımcı tarafından karşılanmalıdır.
Kundura DocLab, herkesin saygı ve eşitlik çerçevesinde muamele gördüğü, karşılıklı kabul dahilinde güvenli, sürdürülebilir ve kapsayıcı bir tartışma, diyalog ve paylaşım ortamı yaratmayı amaçlamaktadır. Katılımcıların seçim sürecinin ve atölyelerin toplumsal cinsiyet, etnik köken, din, köken, ten rengi, dini inanç, cinsellik, cinsiyet kimliği, sosyo-ekonomik sınıf, kast, engellilik veya yaş temelinde hiçbir şekilde kayırma, incitici dil, ayrımcılık, istismar, ötekileştirme ve aşağılayıcı davranış unsurlarını içermeyeceğini beyan ederiz.

Başvurular sona erdi, ilginiz için teşekkürler.

EKİP

KunduraLab Kurucu Direktör: S. Buse Yıldırım
KunduraLab Yöneticisi: B. Ada Kıral
KunduraLab Koordinatörü: İzlem Oktay

BEYKOZ KUNDURA - KÜLTÜR SANAT EKİBİ

Danışmanlar

Bruni Burres, 25 yılı aşkın bir süredir kültür sanat ve insan hakları ile sosyal adaletin kesiştiği noktada yenilikçi projeler geliştirme ve yürütme konusunda kanıtlanmış bir tanınırlığa sahip tutkulu bir liderdir. Yönetici, yapımcı, kaynak geliştirme uzmanı, medya eğitimcisi ve sosyal medya danışmanıdır. Sundance Film Enstitüsü’nün Belgesel Film Programı’nın baş danışmanlarındandır; bireysel sanatçılar ve kuruluşlarla uluslararası çalışmalarını stratejilendirir ve derinleştirir. 2008'den beri Greenhouse Documentary programının mentorlüğü ve ortaklığını yaptı, hâlen Greenhouse ekibinin kurucu üyeleriyle birlikte, gelişmekte olan Orta Doğu ve Kuzey Afrikalı film yapımcıları için uluslararası bir ortak yapım girişimi olan Close-Up'ın ortağı ve eğitmenidir. Doc Society's Good Pitch’in danışmanıdır. 1991-2008 yılları arasında, aynı zamanda kurucu ortağı olduğu Human Rights Watch Film Festivali'nin direktörlüğünü yaptı. Bruni, 2015 Cannes Film Festivali'nde En İyi Belgesel Ödülü’nü kazanan ‘Beyond My Grandfather Allende’nin ortak senaristi ve yürütücü yapımcısı; 2016 New York Film Festivali'nde prömiyerini yapan Mohamed Siam imzalı ‘Whose Country?’ filminin ortak senaristi ve yapımcısıdır.
1977 yılında Belgrad'da doğdu. Berlin, Buenos Aires ve Mexiko City'de sanat tarihi, felsefe ve kültürel çalışmalar eğitimi aldı. Rimini Protokoll ile 2010'dan beri 10 yılı aşkın süredir işbirliği ve çalışmaları devam ediyor. Son olarak, Stefan Kaegi ile birlikte “Remote X” projesinde birlikte çalıştı ve performans, aralarında İstanbul’un da olduğu 50'den fazla şehirde sahnelendi. 2014 yılından bu yana Berlin Gorki Tiyatrosu’nda dramaturg olarak görev yapmakta ve Ersan Mondtag, Marta Gornicka, Oliver Frljic ve Lola Arias ile belgesel projeleri gerçekleştirmektedir. Santiago de Chile, Tahran ve Kopenhag’da kamusal alanda çok sayıda projede çalışan Begrich, 2020-2023 yılları arasında Mapa Teatro, Mariano Pensotti ve Marco Layera ile birlikte çalıştığı Ruhrtriennale'de küratör ve dramaturgluk yaptı. 2020'de Bitterfeld'de post-sosyalist bir toplumu ve bu toplumda yaşama sorununu görsel ve performatif yollarla ele alan OSTEN festivalini kurdu.

Jüri

Film yapımcısı Dilek Aydın, sırasıyla Boğaziçi Üniversitesi, İstanbul Bilgi Üniversitesi ve Karlsruhe Sanat ve Tasarım Yüksek Okulu’nda okudu. Bir süre Almanya’da yaşadıktan sonra Türkiye’ye döndü ve sinema endüstrisinde çalışmaya başladı. 2017 yılında Heimatlos Films’i kurdu. Venedik Uluslararası Eleştirmenler Haftası Büyük Ödül sahibi “Hayaletler” (2020) ve Visions du Reel Burning Lights Yarışması’nda açılan uzun belgesel “Mimaroğlu”nun (2020) yapımcılığını ve Uluslararası Amsterdam Belgesel Festivali (IDFA) Luminous yarışmasında açılıp Seyirci Ödülü’nü alan “Mavi Kimlik”in (2022) ortak yapımcılığını yaptı. Halihazırda post-prodüksiyon aşamasında olan "Buradayım, İyiyim" adlı uzun kurmacanın yapımcılığını yapmaktadır.
Uluslararası alanda araştırmacı, akademisyen ve küratör olarak çalışmaktadır. Disiplinlerarası çalışmaları; kültürel sosyoloji, sosyal ve politik teori ve performans çalışmaları alanlarını kapsamaktadır. Ertem, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (Dans Bölümü) ve Boğaziçi Üniversitesi’nde (Sosyoloji Bölümü) eğitmenlik görevlerinin yanı sıra somatik eğitim uygulayıcısıdır. Akademie Schloss Solitude'da Beşeri Bilimler Bursiyeri ve The Institute for Critical Social Inquiry'de Hannah Arendt Semineri Bursiyeriydi. Son zamanlarda, Berlin Free Üniversitesi'nde Alexander von Humboldt Vakfı Doktora Sonrası Araştırma Bursiyeri olarak çalışmalar yaptı. Ertem, 2006-2014 yılları arasında Alman Dans Platformu 2020'de jüri üyeliği ve iDANS İstanbul Çağdaş Dans ve Performans Festivali’nin küratörlüğünü yaptı. Şu anda sanat, sosyal bilimler ve beşeri bilimler alanlarında araştırma yapmak için kurulmuş, kar amacı gütmeyen bir girişim olan Bimeras Berlin gGmbH'nin yönetmenidir. Yakın tarihli yayınları arasında şunlar yer almaktadır: “Promises and Pitfalls of ‘Political’ Curating in Live Arts" (On Curating, Ocak 2023), “Covid-19 Protests and the Performative Force of Untruth: Some Arendtian Intimations” (Performance Research Journal, Ekim 2022); “The Object of My Inquiry” (Curating Dramaturgies, ed. Peter Eckersall ve Bertie Friedman, Routledge, 2021).
Mimar, sanatçı ve araştırmacı Yelta Köm, toplumsal ve politik meseleleri tartışmak için mimari, sanatsal ve mekânsal pratikleri bir araya getirir. Çalışmaları çoğunlukla çevrenin algısı, şehrin imgesi, neoliberal dönüşümler, doğa ve teknoloji arasındaki gerilim ve kolektif hareketlerden esinlenir. Köm’ün metodoloji ve malzemesi her projede çeşitlilik gösterir ve başkalarıyla işbirliği pratiğinin elzem bir parçasını oluşturur. Yeryüzü şekilleri, teknoloji, mekâna ve komüne dair eleştirel bakış açılı pratikler, kentsel ve veriye dair gözetim metodolojileri, mimari teknoloji, haritalandırma sistemleri, sözlü ve sinematografik hikâye anlatımı ile temsil tekniklerinin sorgulanması, pratiğinin temel bileşenlerindendir. Köm, halen Bauhaus Weimar Üniversitesi Mimarlık Fakültesinde, Görsel Temsiliyet Pratikleri ve Politikaları kürsüsünde çalışmakta ve TU Delft’in ev sahipliği yaptığı Topological Atlas projesinde araştırmacı olarak görev yapıyor. Mimarlar, kentsel planlamacılar ve kentliler arasında demokratik ve işbirlikçi tasarım süreçlerini mümkün kılan, İstanbul merkezli bir kâr gütmeyen organizasyon olan Herkes İçin Mimarlık’ın eş kurucularındandır. 2018’deki Venedik Mimarlık Bienali’nde Türkiye Pavyonu’nda sergilenen Vardiya sergisinin yardımcı küratörüdür. İstanbul Tasarım Bienali’ne farklı projelerle birkaç defa katılan Köm, 2016 yılında İstanbul Modern’de açılan ve mimari kültürü konu edinen Caution! Slippery Ground sergisinin küratörlüğünü üstlendi. Gazete, süreli yayın ve kitaplar için akademik, bilimsel ve popüler kültür arasında değişen çeşitli metinler kaleme aldı. 2015-2019 yılları arasında Studio Tomàs Saraceno ve Aerocene Foundation ile aktif işbirlikleri yürüttü. Türkiye’nin güneydoğu bölgesindeki farklı uzamsal ölçeklere odaklanan Arazi kolektifinin üyelerinden olan Köm, Füsun Onur’un 59. Venedik Bienali’nde Türkiye Pavyonu’nda gerçekleşen Evvel zaman içinde… sergisinin tasarımını yaptı.
İstanbul merkezli yönetmen ve küratör. 2015’ten beri film ve performans alanında küratörlük yapıyor ve görsel antropoloji yöntemlerini kullanarak yürüttüğü araştırmalarla belgesel filmler çekiyor. Yaratıcı sektöre ve farklı kültürlere duyduğu ilgiyle, 2007’de Brighton’da sanat ve tasarım alanında okudu. Güncel sanatı keşfettikçe kurama yöneldi ve Goldsmiths Londra Üniversitesi’nin Görsel Kültür bölümünde, Kuramsal Sanat Tarihi alanında lisans eğitimini tamamlayarak çeşitli sergileme projelerinde çalıştı. Film ve video üzerine yoğunlaşma isteği onu Paris’e götürdü; Paris ESEC Sinema Okulu’nda belgesel yönetmenliği alanında ikinci lisans eğitimini tamamladı. Sözlü tarih alanında birçok çalışmaya ön ayak olarak etnografi pratiğini deneyimlediği dönemde Berlin Freie Universität’te Görsel ve Medya Antropolojisi alanında yüksek lisans eğitimini tamamladı. Yönetmenliğini yaptığı "Il l'appelera la légère” (2014), “ h” (2017), “Circa” (2017), “Warehouse” (2018), “I Am Fiction / I Am Fantasy - Ben Kurguyum” (2019), “Ghostly” (2020) adlı kısa filmleri Royal Anthropological Institute, German (Göttingen) Ethnographic, EthnoKino Bern gibi etnografik film festivallerinde ve konferans programlarında gösterildi. 2015’te kurduğu Lita Yapım Evi kapsamında görsel-işitsel projeler geliştirmeye ve küratörlük yapmaya devam ederken, yeni araştırmasında da deniz okuryazarlığını keşfediyor.

Kundura Cinema Celebrates the 50th Anniversary of Moon Landing

Kundura Sinema'dan Ay'a Yolculuk

Kundura Sinema'da Wim Wenders Seçkisi