Türkçe

Serializm’den ilhamla “Andan Daha Kısa”

Yayınlanma Tarihi

31 Ocak 2024

Etiketler

dans, Filiz Sızanlı, Kundura Sahne, Mustafa Kaplan, performans, serializm, Taldans

Yazar

Beykoz Kundura

Okuma Zamanı

3 Dakika

Mart ayı Kundura Sinema ve Sahne programının kadın sanatçılarından ilhâm alarak hazırladığımız #ilhamverenkadınlar sohbet serisinin ilk konuğu, dans tutkunlarının yakından tanıdığı bir isim: Kamola Rashidova.

En son Melih Kıraç koreografisi “Eski Tören İçin Yeni Cilt”teki performansıyla bizi kendine bir kez daha hayran bırakan sanatçıya ilhâm kaynaklarını sorduk.

Doğanın sesleri: Kuş cıvıltıları, hafif rüzgarın hışırtısı, dalga sesleri gibi doğal sesleri tercih ediyorum.

Taldans dansçıları Filiz Sızanlı ve Mustafa Kaplan’ın dans projeleri ANDAN DAHA KISA, dört yıl aradan sonra seyircisiyle ilk kez 3 Şubat akşamı Kundura Sahne’de buluşuyor.

Türkiye’de çağdaş dansın öncülerinden ve Taldans’ın kurucuları Filiz Sızanlı ve Mustafa Kaplan’ın dans projeleri ANDAN DAHA KISA, müzikteki serializm akımından ilhâm alıyor.

Filiz Sızanlı & Mustafa Kaplan

“Dolap”, “Sek Sek”, “Dokuman”, “Solum”, “Graf” ve en son geçtiğimiz yıl Kundura Sahne’de Türkiye prömiyerini yapan “Never Odd Or Even” gibi eserlerle tanıdığımız ikili; matematiksel skorlar, diziler ve tekrarlar kullanarak gerçekleştirdiği koreografi araştırmalarını bu kez, serializm akımının özgün dinamiklerinde incelemeye yatırıyor.

Andan Daha Kısa – Taldans

ANDAN DAHA KISA’da modülasyon, akümülasyon ve tekrar gibi paternlerin sistematiği, ‘’Kırmızı Başlıklı Kız’’ masalının tanıdık manzarasında yankılanıyor. Masalın aksine her karakter, mekân ve durum, birbirini öncelemeden ve birbirleriyle hiyerarşik bir ilişki kurmadan yeniden hizalanıyor.

Andan Daha Kısa – Taldans

Koreografilerinde seriler ve diziler aracılığıyla doğanın ve duyguların matematiğini anlamayı amaçlayan ikili; sorularını bu kez, esin kaynağı olarak ele aldıkları serializme yöneltiyor:

Serializm’in ton, ritim, tını gibi özelliklerini kullanarak oluşturduğu diziler; bedene ve harekete dair imgeleri nereye sürükleyebilir?

Serializm’in müziğe, edebiyata, mimariye ve sanata yansıyan yaklaşımı koreografik bir yapıyı nasıl etkiler?

Yapıların sistematiği nasıl kurulur ve yaratım bu sürece nasıl katılır?

Diziler ve seriler kullanarak bir disiplinden başka bir disipline nasıl geçilir?

Danstan videoya, müzikten dansa geçişte bu dizilimler bir araç olabilir mi?

Andan Daha Kısa – Taldans

2020’de İBB Şehir Tiyatroları Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesi’nde sergilenen ve İKSV 24. İstanbul Tiyatro Festivali programında da yer alan eser, küresel pandemi döneminde seyircisiyle çevrimiçinde buluşabilmişti.

Dört yıl aradan sonra seyircisiyle ilk kez Kundura Sahne’de buluşacak ANDAN DAHA KISA için biletlere buradan ulaşabilirsiniz.

ANDAN DAHA KISA

Dans, performans

2020, 60’, +13

Konsept, Koreografi, Performans: Filiz Sızanlı, Mustafa Kaplan

Ses Tasarımı: Sair Sinan Kestelli

Işık Tasarımı: Utku Kara

Obje tasarımı: Pınar Akkurt

Yapım: Taldans

Yapım Direktörleri: Fırat Kuşçu, Maya Çelem

Kavramsal Danışman: Enis Gümüş