Beykoz Kundura, Türkiye’nin önde gelen ayakkabı üreticilerinden biriydi. Özellikle deri ayakkabı üretiminde uzmanlaşmış bir markaydı.
Bu ayakkabıların satışı için tasarlanan afişler oldukça dikkat çekicidir. Bu atölyede önce eski reklam afişlerini inceleyip marka kültürü ve geçmişi hakkında sohbet edeceğiz.
Sonrasında farklı kolaj kağıtları, bellekten fotoğraflar ve renkli
Kağıt ve kalemler kullanarak ayakkabılar için el yapımı reklam afişleri tasarlayacağız.
Yılanlar ve Merdivenler hayatın yolculuğunu ve şansını simgeleyen bir oyundur.
Zar atarak ilerlediğimiz bu oyunda, bazen yükselebilirken bazen de geriye düşeriz, bu da yolculuğun kendisinden keyif almayı öğretir.
Bu geleneksel oyunu Beykoz Kundura’nın hikayesiyle uyarlıyoruz. Merdivenlerden tırmanan ayakkabılar ve yolculuk kartları tasarlayarak,
Beykoz Kundura’nın tarihini ve belleğini oynayarak ve tasarlayarak öğreneceğiz.
Tasarladığımız bu yeni oyunu en sonunda birlikte oynayarak deneyimleyeceğiz.
Geri dönüştürülmüş malzemelerden üretilen Toyi oyun kitini kullanarak çocuklar ayakkabılarını kisileştirecekler!
İleri dönüşüm kavramını eğlenceli bir şekilde öğrenecek, ayakkabıları ile bağ kurarak onları yaratıcı ve keyifli hale getirecekler.
Aynı zamanda Toyi’nin ilham verici hikayesini dinleyip, geri dönüşüm gücünü keşfedecekler.
Beykoz Kundura, özellikle Cumhuriyet tarihinde sanayileşmenin ve yerli üretimin en önemli simgesine dönüşmüş Sümerbank Deri ve Kundura Sanayi Müessesesi’nin hatırasından ilham alarak tasarladığı yeni kimliğinde Sümerbank Müessesesi’nin yarattığı toplumsal değerlere sahip çıkarak yaratıcı endüstriye hizmet veriyor, yeniden işlevsellik kazandırmaya ve üretmeye devam ediyor. “Yerli malı yurdun malı, herkes onu kullanmalı” şiarıyla yetişen nesiller olarak bizler bugün kültür sanat alanına ev sahipliği yaptığımız mekânlarda, Beykoz Kundura’da Türkiye’nin üretim kültürüne dair “hafıza”mızı kültür sanat perspektifinden tazeliyoruz.
Bu haftaya özel geçtiğimiz yıllarda, yerelin yaratıcı alandaki pratiklerine odaklı çeşitli temalarda paneller ve programlar tasarlamıştık. Yerli caz müziğinden yerli çağdaş dansa uzanan ve gün boyunca devam eden etkinliklerin ardından bu yıl daha kapsamlı ve katılımcıları etkinleştiren içeriklerle buluşuyoruz.
Beykoz Kundura yerli kaynaklarımızı hatırlamaya, özümsemeye davet etmeye devam ediyor. 12–15 Aralık 2024 tarihlerinde gerçekleşecek program; Beykoz Kundura yapımlarını bir kez daha izleyiciyle buluşturuyor. Yerli müzik programıyla beraber, tüm haftasonu boyunca üretim odaklı tasarlanan programda, farklı alanlardan atölye programlarına katılarak yaratıcı üretim becerilerimizi geliştirmemize destek sağlıyor. Yaratıcı yazarlıktan deri ve kumaş atölyelerine, toplumsal hafızamızı güçlendiren aktivitelerden sürdürülebilir gastronomi kültürüne olan ilgimizi pekiştirmeye alan açıyor.
“Yerli malı yurdun malı, herkes onu kullanmalı” duygusunu hep beraber hatırlıyor, üretim kültürüne dair toplumsal hafızamızı tazelerken bugünün üretim anlayışına, ihtiyaçlarına yönelik beraber düşünüyor ve paylaşımda bulunuyoruz. Yerli üretimin kıymetini belki de en derinden kavradığımız zamanlardan geçerken Yerli Malı Haftası programımızın geleceğe umut vermesini diliyoruz.