
Kundura Sahne'nin Ayşe Draz ve Pelin Başaran ile beraber tasarladığı PerformLab, performans alanında disiplinlerarası ve uluslararası konsept ve pratik geliştirme programıdır. PerformLab, farklı disiplinlerden gelen ve disiplinlerarası çalışmalara ilgi duyan sanatçılara yeni perspektifler sunmayı amaçlıyor. Programın ilk atölyesi Hollanda’dan yeni kuşak sanatçılara yönelik araştırma ve geliştirme kurumu Productiehuis Theater Rotterdam ortaklığında ve Dutch Performing Arts’ın desteğiyle düzenleniyor. Türkiye’den ve Hollanda’dan sanatçıları bir araya getirerek olası işbirliklerinin ve iki ülke arasında sürdürülebilir bir sanatsal diyaloğun da ilk tohumlarını atmayı hedefliyor.
29 Mayıs - 6 Haziran 2021 tarihlerinde ilki Beykoz Kundura’nın ev sahipliğinde İstanbul’da gerçeklen ve 7 gün süren atölyeye, Hollanda’dan Cherish Menzo, Benjamin Kahn, Khadija El Kharraz Alami, Samara Hersch, Türkiye’den ise açık çağrı* ile seçilen 9 sanatçı katılım gösterdi. Sanatçılar bir araya gelerek sanatsal pratiklerini ve araştırma süreçlerini birbirleriyle paylaşacak, yöntem ve fikirlerini geliştirmekte birbirlerine destek oldular.
Bir hafta boyunca Hollanda’dan misafir sanatçıların performans alanındaki özgün çalışma yöntemleriyle etkileşime giren katılımcılar, Türkiye’den sanatçı İlyas Odman’ın Sanat Fermantoru olarak eşlik ettiği atölyede kendi turşularını kurarak sanatsal süreçlerini fermantasyon kavramı üzerinden yorumladılar.
*Açık çağrı Türkiye’den performans alanında işler üretmeye ilgi duyan ve bu alanda deneyimi olan sanatçılara açıktır.
Beykoz Kundura
KunduraLAB: PerformLab
Sanat Yönetimi / Proje Tasarımı:
Ayşe Draz, S.Buse Yıldırım, Melih Gençboyacı, Pelin Başaran
Proje Koordinasyonu
Ayşe Draz
Proje Ortakları
Productiehuis Theater Rotterdam, Kundura Sahne
Proje Destekçisi
Dutch Performing Arts, Beykoz Kundura
Son başvuru tarihi: 5 Mart 2021
Sonuçların açıklanması: 22 Mart 2021
Atölye: 29 Mayıs – 6 Haziran 2021
Atölyeye Katılım Hakkı Kazanan Sanatçılar
Barış Arman, Halil İbrahim Aygün, Selen Gürmen, Nursev Irmak, Onur Karaoğlu, Dilan Onay, Doğan Can Serinkaya, Nadir Sönmez ve Filiz İzem Yaşın.
29 Mayıs - 6 Haziran tarihlerinde gerçekleşecek atölyeye katılım hakkı kazanmış sanatçılara ayrıca İlyas Odman Sanatsal Fermantör olarak katılacak.
Kimler başvurabilir?
- Atölye dili İngilizce olacağı için anlamakta ve kendini ifade etmekte yeterli İngilizce bilgisine sahip olunması beklenmektedir.
- Performans alanında işler üretmeye ilgi duyan ve bu alanda deneyimi olan, Türkiye’de ikamet eden tüm sanatçılar PerformLab’e başvurabilirler.
- Görsel- işitsel ve plastik sanatlar, teknoloji ve tasarım, bedeni ve hareketi merkeze alan tiyatro ve dans pratikleri gibi farklı disiplinlerden gelen ve disiplinlerarası çalışmalara ilgi duyan sanatçılara açıktır.
- Başvuranların 01.01.2021 tarihinde 25 yaşını doldurmuş olmaları gerekmektedir.
- PerformLab’e bireyler, gruplar veya kolektifler başvurabilir.
Başvurular sona ermiştir!
Misafir Sanatçılar
Jüri
Pelin Başaran / Performans Sanatları Küratörü ve Yapımcısı
Manchester'da Contact Tiyatrosu’nun sanatsal programının yürütücülüğünü yapıyor. Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kamu Yönetimi ve Siyaset Bilimi Bölümü’nden mezun olduktan sonra, yüksek lisans eğitimini Boğaziçi Üniversitesi Atatürk Enstitüsü’nde tamamladı. garajistanbul çağdaş performans mekanının kurucu ekibinde yer aldı ve uluslararası projeler yöneticisi olarak çalıştı. Performans sanatları alanında sanatsal gelişime katkıda bulunmayı amaçlayan kâr amacı gütmeyen PARC bünyesinde kurucu ve direktör olarak faaliyetlerini yürüttü. Siyah Bant-Sanatta İfade Özgürlüğü girişimini başlattı ve hala araştırmacı ve eş-direktör olarak çalışmalarını sürdürüyor.
Ayşe Draz / Sanatçı
Araştırmalarını ve sanatsal üretimlerini performans alanında sürdürüyor. Northwestern Üniversitesi’nde Tiyatro, Uluslararası İncelemeler ve Karşılaştırmalı Edebiyat bölümlerinde lisans eğitimini, Bard College-Berlin’de bir yıl geçirdikten sonra Middlesex Üniversitesi Sahne ve Gösteri Sanatları Bölümü’nde yüksek lisansını tamamladı. Studio Oyuncuları ile birçok projede reji asistanı, oyuncu ve eğitmen olarak çalıştı. Ayşe Orhon (Hava/2010) ve Gizem Bilgen (Hiatus/2014) ile dramaturg, ayrıca Semih Fırıncıoğlu (İKİ/2017) ile oyuncu ve yönetmen yardımcısı olarak çalıştı. Hollanda’dan Anne-Marije Van Den Bersselaar ile İstanbul'da Dramaturji Lab 1.0'ı tasarladılar ve yürüttüler (Aksanat/2017). Alman sanatçı Marlin de Haan ile performatif enstalasyon “Once I set foot Outside”ı (2018) ve “panorama radio” (2019) adlı performansı tasarladı ve yönetti. 2006 yılından beri :mentalKLINIK ile araştırma, üretim gibi farklı süreçlerde işbirlikleri gerçekleştiriyor. 2018 yılında Hakan Emre Ünal ve Nezaket Erden ile birlikte Tiyatro Hemhâl’i kurdu. Tiyatro Eleştirmenler Birliği üyesidir ve Art Unlimited dergisinin gösteri sanatları editörlüğünü yapmaktadır.
Melih Gençboyacı / Sanatçı, Küratör, Hatha Yoga Öğretmeni
Sanatçı, küratör ve Hatha Yoga öğretmenidir. Bursa Uludağ Üniversitesi İktisat Bölümünde okurken Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Oyunculuk Anasanat dalına geçiş yaptı. Mezuniyetinden sonra Hollanda’da özel bir bursla Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten Mime Bölümü’ne katıldı. Buradan mezun olduktan sonra, Schwalbe ve Copycats gibi kolektiflerin bir parçası olarak çalışmalarına devam etti. 2017 yılında Gösteri Sanatları alanında çalışmalarına ara verip Hatha Yoga öğretmeni oldu. Daha sonra Amsterdam'daki “Das Theatre - Extended Curation” programından Yüksek Lisans derecesini aldı. Bir küratör olarak, politik bir yeniden tanımlamaya aracı olabilecek yeni ritüeller yaratarak, protesto biçimlerini araştırmaya devam etti. Buna bağlı olarak “The Embassy Series”i kurdu. Uluslararasılaşma alanında Performing Arts Fund NL'de ve Lahey Belediyesi Kültür projelerinde sanat danışmanı olarak görev aldı. Kendi küratörlük pratiğini devam ettirmenin yanı sıra, son iki yıldır Theater Rotterdam’ın, yeni kuşak sanatçıların gelişimini destekleyen araştırma ve geliştirme kurumu olan Productiehuis Theater Rotterdam'in Sanatsal Koordinatörlüğünü yapmaktadır.
S.Buse Yıldırım / Beykoz Kundura Kültür-Sanat Direktörü
İstanbul’da yaşayan genç bir kültür girişimcisi ve sinema sanatçısı. Yaratıcı sektöre ve farklı kültürlere duyduğu ilgiyle, ilk olarak Brighton’da sanat ve tasarım alanında ön lisans eğitimi aldı. Güncel sanatı keşfettikçe kurama yöneldi ve Goldsmiths Londra Üniversitesi’nin Görsel Kültür bölümünde, Kuramsal Sanat Tarihi alanında lisans eğitimini tamamlayarak çeşitli sergileme projelerinde çalıştı. Film ve video üzerine yoğunlaşma isteği onu Paris’e götürdü; Paris ESEC Sinema Okulu’nda belgesel yönetmenliği alanında ikinci lisans eğitimi tamamladı. 2012 senesinden itibaren birebir hayallerini kurduğu Beykoz Kundura’nın kültür sanat kimliğini kurguluyor. Beykoz Kundura’nın sözlü tarih ve arşiv projesi Kundura Hafıza girişimini hayata geçiren Yıldırım, Kundura Sahne ve Sinema’nın kültür sanat yöneticiliğini ve küratörlüğünü yapıyor. Yine bu dönemlerde kurduğu yapım evi Lita kapsamında çeşitli görsel-işitsel projeler tasarlarken, etnografik pratikler üzerinden kendi film/video projelerini gerçekleştiriyor. Berlin Freie Universität’te Görsel ve Medya Antropolojisi alanında yüksek lisans eğitimini 2019 senesinde tamamladı.